Ahmet Erhan Aksoylu

Ahmet Erhan Aksoylu

Akademisyen

Ahmet Erhan Aksoylu Hakkında

Prof. Dr. Ahmet Erhan Aksoylu, İstanbul Atatürk Fen Lisesi’nin ilk mezunlarındandır, İAFL 85’. Lisans, yüksek lisans ve doktarasını Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nde tamamladı. Doktora hocası Prof. Zeynep İlsen Önsan, büyük patronu Prof. David L. Trimm’dir. Kısa süre TÜBİTAK-MAM’da uzman olarak çalıştı, ertesinde; birinci doktora sonrası çalışmasını Porto Üniversitesi’nde (Prof. Jose L. Figueiredo) ikincisini Texas A&M’de (Prof. Wayne L. Goodman) yaptı. Şubat 2000’de Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak başladı, 2006’da Prof. oldu, hala aynı bölümde…

Üniversite’nin merkezi laboratuarını, İleri Teknolojiler Ar-Ge Merkez Laboratuarı, 2001’de kurdu, halen müdürlüğünü yürütüyor. Bölüm başkanlığı, üniversite senatosu üyeliği (6 yıl) yaptı; halen Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisligi bölüm başkanı. Çalışanlara yönelik Yakıt ve Enerji Teknolojileri MSc programını kurdu, 10 yıl yönetti; program zor olduğu için öğrenci sayısı düşünce içeriği hafifletmedi, programı tümden kapattı. Zaman onu haklı çıkardı; program mezunları çok hızlı yükselip üst düzey görevlere geldi.

TÜBA genç bilim insanı ve TÜBİTAK teşvik ödüllerini aldı. Principal Investigator, PI olarak kurduğu (co-PI: Dr. Burcu Selen Çağlayan) kendi araştırma laboratuarı Sentetik Doğalgaz ve Hidrojen Üretim Teknolojileri Laboratuarı, SNG&HydTec Lab’ın detaylı tanıtım kitapçığına erişmek için tıklayınız. Büyük araştırma projeleri yürüttü, yürütüyor; ileri teknoloj firmalarına danışmanlık yaptı, yapıyor. Bir sürü SCI araştırma makalesi yayınladı, bir çok uluslararası konferansta sunumlar yaptı. Haziran 2023 itibarıyla WoS h-index 27’dir.

 

Ahmet Erhan Aksoylu Konuşma Konuları

Reaksiyon Kinetiği, Katalizörler & Reaktörler

REAKSİYON KİNETİĞİ, KATALİZÖRLER & REAKTÖRLER; Kimyasal tepkimeler, termodinamik denge, dengeye ulaşma hızı: reaksiyon kinetiği, dengede kinetik-termodinamik uyumu; Katalizör nedir, tipleri, homojen ve katalitik reaktörler; Isotermal ve isotermal olmayan reaktörlerin tasarımı, ısı ve basınç etkileri, katalitik reaktör tipleri; Endüstriyel katalizör ve adsorban tasarımı ve geliştirilmesi, katalizör ve adsorban karakterizasyonu, mekanistik kinetik ifade eldesi: in situ ve operando analizler; Performans testleri: etkinlik katsayısı eldesi; Etkinlik katsayısı içeren mekanistik denklemler kullanılarak katalitik reaktör tasarımı; reaktör kontrolü, runaway reaksiyonların önlenmesi…
Not: Rafineriler, petrokimya sektörü ve katalitik prosesler kullanan teknoloji şirketlerine yöneliktir. İçerik ve süre ihtiyaca göre şekillendirilebilir  

Küresel Isınma ve Sürdürülebilir Teknolojiler

KÜRESEL ISINMA VE SÜRDÜRÜLEBİLİR TEKNOLOJİLER; Svante Arrhenius’tan IPCC AR6 Synthesis Report’a küresel ısınmada nereden nereye geldik; Refah ve nüfus artışıyla yükselen enerji talebini karşılarken fosil yakıt tüketimi düşermek: decarbonization ve teknolojik devrim; Geçiş süreci: carbon-benign teknoloji ve uygulamalar; Var olan bir tesise karbon yakalama ünitesi entegre etmek uygun bir çözüm mü?; Karbon tutma ve ekonomik değer taşıyan ürüne çevirme; İklim değişikliğinin yarattığı belirsizlikte teknoloji seçimi; Akış-limitli enerji üretimini desteklemek: base-load’u karşılamak ve smart grids; karbon emisyonsuz üretim önemli de su ve nadir element tüketimi önemsiz mi?; Teknolojilerin gerçek sürdürülebilirlik analizi: bir teknoloji Backstop Technology tanımını ne kadar karşılıyor; Küresel ısınma ve tetiklediği belirsizlik ortamında teknoloji değerlendirmesi ve uygulanabilirlik analizi nasıl olmalı; Hidrojen: enerji taşıyıcısı ve ham madde; Yaygınlaşan EV karbon emisyonu azaltımında çözüm mü: örneğin Çin ve Fransa aynı mı?…  

Enerji Üreten ve Enerji Yoğun Endüstrilerin Belirsizlik Ortamında Ekonomik Uygunluk Analizi: Bir Metodun Tanıtımı

ENERJİ ÜRETEN VE ENERJİ YOĞUN ENDÜSTRİLERIN BELİRSİZLiK ORTAMINDA EKONOMİK UYGUNLUK ANALİZİ: BİR METODUN TANITIMI; Enerji ve endüstri yatırımlarında belirsizliğin etkilediği öğeler: CAPEX ve OPEX’in belirsizlikten etkilenmesi; Belirsizliği yansıtmak için klasik ekonomik uygunluk analizinde neler değişmeli; Karbon kotası veya vergisi ödemelerini parasal akışa katmak: internalizing the externality; Vvar olan bir tesise karbon yakalama ünitesi entegre etmenin ekonomik uygunluk analizi nasıl yapılır?; Belirsizlik ortamında ekonomik uygunluk analizi için bir metod: stokastik NPV, öğeleri, kullanımı…  

“BÜYÜK” Olmak

“BÜYÜK” OLMAK; Kimdir BÜYÜK, nedir özellikleri, övenin kimse BÜYÜK’sün, ne yapmışlar, psikolojileri nasıl, alışkanlıkları nedir, hastalıkları avantajları olabilir mi; Sir Isaac Newton’dan Sir Elton John’a, Niccolo Paganini’den Salvador Dali’ye, Jorge Luis Borges’den Antonio Gaudi’ye, Svante Arrhenius’tan Robin Williams’a tamamen subjektif özel seçki…Zinhar politikacısı, askeri olmayan 15-20 BÜYÜK ve 2 çaylak aday…Magazinel bonus: Victor Hugo ve Erwin Schrödinger’in ortak noktası ne?  

Mekanik Saatler

MEKANİK SAATLER; kurmalısından otomatiğine; Hairspring’inin alaşım kompozisyonundan silikon olup olmamasına, flat’inden silindiriğine, Breguet overcoil’ine; Swiss lever escapement’ından co-axial’ına; Tourbillion’undan carousel’ine; Perpetual calendar’ından minute repeater’ına; ETA makinadan Jaeger LeCoultre makinaya; En sadesinden grande complication olanına; Abraham-Louis Breguet’den Thomas Prescher’a, Franck Muller’den Christophe Claret’e; Longines’den Vacheron Constantin Les Cabinoiers’e…  

Ahmet Erhan Aksoylu Videoları